Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Puutarhurin muistilista maalis-huhtikuulle

hoitotyöt-kalkitus

Kevätlannoitus

Kalkitus on hyvä tehdä joku viikko ennen lannoitusta vaikkapa jo lumen päälle. Kalkitus alentaa maan happamuutta ja auttaen  lannoitteiden liukenemista. Lannotteiden vaikutus tulee näin mahdollisimman hyvin hyödyksi kasveille. Lannoittamalla parannat kukintaa ja satoa hyötykasvien tapauksessa, sekä edistät kasvin hyvinvointia. Keväisin käytetään typpipitoisia lannoitteita, joista löytyy laaja valikoima eri istutusryhmille.

Suosittelemme myös nurmikon lannoittamista. Nurmikon hyvinvoinnista lisää täältä.

pallotuija

Kevätsuojaus "huputus"

Muista suojata auringolle herkät kasvit juuttikankaalla tai vastaavalla suojaverkolla. Luonnonmateriaalina juuttikangas on suositeltavampi, sillä se ei lämpene auringon paistaessa. Jos olet istuttanut esimerkiksi uusia tuijia, niin kevätsuojausta pitäisi tehdä niin kauan, kunnes kasvi on kasvattanut vahvan juuriston. Otathan huomioon, että varsinkin etelässä suojat pitää asettaa varsin aikaisin keväällä auringon lämmittäessä ja kasvin herätessä talvihorroksesta. Kasvi ei saa jäätyneestä maasta vielä riittävää vesimäärää, jolloin suojahupun käyttäminen estää kuivumista.

hoitotyöt-kevätruiskutus

Kevätruiskutus

Kevätruiskutus tehdään ennen hedelmäpuiden tai muiden puiden ja pensaiden silmujen puhkeamista tai niiden puhkeamisen aikaan maalis-huhtikuussa. Omenapuu ’Samo’ (äppelträd, Malus domestica ’Samo’)

kuvituskuva13_puutarhaliike

Leikkuutyöt

Leikkaa puut ja pensaat ennen silmujen aukeamista. Vältä leikkuuta kovalla pakkasella. Jos et ole varma voiko kasvia leikata, niin voit testata tämän leikkaamalla sormenpaksuisen oksan ja seurata alkaako nestettä valua leikkuukohdasta. Tällöin leikkuuta ei suositella.

siemenien-istutus

Siemenien kylveminen

Maaliskuussa kylvetään mm. tomaatit, chilit, paprikat ja purjo, jotka vaativat pitkän taimikasvatusajan. Myös tietyt kesäkukat, kuten orvokki, lobeliat, petuniat ja ahkeraliisa kylvetään maaliskussa.

Huhtikuussa on useimpien yrttien, koristekasvien ja tomaatin aika, ja toukokuussa kylvetään nopeasti itävät siemenet, kuten kurkku ja kurpitsat. Pinaatit, pavut ja herneet voidaan istuttaa suoraan kasvimaalle maaperän lämmettyä. Meillä on suuri valikoima hyöty- ja koristekasvien siemeniä sekä tarvikkeita taimikasvatukseen. Tervetuloa kysymään lisää neuvoja myymäläämme.

perunoita-laatikossa

Perunoiden idätys

Idätys nopeuttaa perunoiden kasvua jopa kaksi viikkoa. Idätys on hyvä tehdä valoisassa ja suhteellisen kuivassa paikassa. Lämmössä ja valoissa idut tulevat nopeasti ja ovat napakat. Kun idut ovat noin 2 cm mittaisia, perunat istutetaan 10 cm syvyyteen maahan tai isoon ruukkuun. Ruukku jätetään n.10 cm vajaaksi mullasta. Multaus tehdään, kun perunan varret ovat nousseet mullasta. Multauksen voi tehdä lisäämällä multaa pintaan, jotta valmiit perunat eivät ala vihertää. Ilman multausta peruna kasvaa pintaan, joka vihertyy auringon valosta, eikä sitä suositella syötäväksi.
Scroll to Top