Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Eroon kurtturuususta

Tienvarsilla kasvava tuttu ruusu on nykyään haitallinen vieraslaji.Jos pihallasi kasvaa pinkkejä tai valkoisina kukkivia ruusupensaita, voi kyseessä mahdollisesti olla kurtturuusun Rosa Rugosa -laji (aniliininpunainen) tai Rosa rugosa f. alba (valkoinen) lajike. Nämä on luokiteltu kansallisesti merkityksellisiksi haitallisiksi vieraslajeiksi ja niiden kasvatuksesta tulee kiellettyä 1.6.2022 jälkeen. Kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla on huolehtia vieraslajin hävittämisestä tai sen leviämisen rajoittamisesta. Haasteena on se, että kurtturuusun hävittäminen ei tapahdu hetkessä. (Kuva: Janne Lindroos / Yle)

Kurtturuusun tunnistamisessa erityisesti keväällä voi tutkia lehtien muotoa. Tämä on erityisen kätevä tapa silloin, kun ruusu ei ole vielä puhjennut kukkaan. Itse lehdyköiden määrällä ei ole tunnistamisessa merkitystä, vaan muoto ratkaisee. Paras tuntomerkki on kurttuinen lehden muoto, jossa lehden yläpinta on nimensä mukaisesti kurtussa. Lisäksi kannattaa tarkastaa lehden alapinta, joka on kurtturuusulla tiheän karvan peittämä. Kurtturuusun lehdet ovat muodoltaan soikean-pyöreitä. (Kuva: Heikki Luoto / Yle)

Kurtturuusun kukka on yksinkertainen, mikä tarkoittaa terälehtien lähtevän samalta tasolta. Tavanomaisissa tarharuusuissa on monikerroksisia kukkia. Kurtturuusun kukan terälehdet ovat isoja ja sen kukat voivat kasvaa varresta vaihtelevasti yksittäin, kaksin tai kolmittain. Nuppuvaiheessa terälehdet voivat näyttää olevan päällekkäisiä. Siksi onkin syytä odottaa terälehtien puhkeamiseen asti, jolloin kukan rakenteen näkee selvästi. Jos et ole aivan varma ja kaipaat apua tunnistamisessa, niin voit hyödyntää neuvontakäyntipalvelumme, jossa saat samalla käynnillä suulliset istutus- ja hoito-ohjeet pihallesi. (Kuva: Janne Lindroos / Yle)

Kuinka kurtturuususta sitten pääsee eroon? Ei kovin helposti. Näännyttämällä tai näivettämällä kurtturuusun poistamiseen menee useampi vuosi. Käytännössä tässä menetelmässä revitään vihreät versot eli uusi kasvu pois. Repiminen tulisi tehdä kolme kertaa ensimmäisenä vuotena ja pari kertaa vielä seuraavana vuonna.  Tehokkain ja nopein tapa on kaivaa ruusu juurineen pois ja rakentaa uusi kasvualusta uusille istutuksille. Kysy meiltä lisää kurtturuusun poistamisesta pihaltasi.

Scroll to Top