Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Vinkit peurojen ja kauriiden karkottamiseen

Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin huomata peuran tai kauriin aiheuttamat tuhot omassa puutarhassa. Näille sorkkaelämille kelpaa kaikki, mikä näyttää herkulliselta ja erikseen istutetulta. Ruokalistalle kelpaavat niin puut, tuijat, perennat ja kukat. Naposteluhetki ei katso aikaa tai paikkaa, ja kovalla työllä istutetut ja huolella hoidetut istutukset voivat näyttää seuraavana päivänä puimurin alle jääneiltä rangoilta. Kuinka peurojen ja kauriiden aiheuttamia tuhoja voidaan sitten vähentää tai välttää kokonaan? Niksejä on työkalupakissa muutama.

Hajukarkottimet

Yksi helpoimmista ja halvimmista keinoista on kokeilla hajukarkottimia. Erikseen myytävät peurahajusteet on suunniteltu juuri peurojen ja kauriiden estämiseen.  Valikoimassamme on Trico Garden on peurahajuste, joka suihkutetaan kohdealueelle ja sen rajoille. Suihkutettava hajuste antaa samalla epämiellyttävän maun, joka vähentää kasvien maistumista sorkkaeläimille. Kokemuksien perusteella voimakkaat tuoksut auttavat myös pitämään peurat loitolla. Voit kokeilla esimerkiksi valkosipulia, laventelia, minttua ja timjamia. Myös kanankakkaa voi kokeilla tontin rajoille, jos itse sietää sen hajua.

Äänikarkottimet

Epäluonnolliset ja räikeät äänet säikäyttävät useimmiten peurat ja muut puutarhan vieraat. Erilaisia äänikarkottimia on markkinoilla useampia ja yhteistä niille on epäsäännölliset ja äkilliset äänet. Yksi varteenotettava niksi on kokeilla tuulikelloa, joka on varsin miellyttävä omaan korvaan. Usein ulkona on sen verran ilmavirtausta, että tuulikellon kilaus havahduttaa peuran. On hyvä muistaa, että hiiren- ja myyränkarkottimet eivät peuroihin ja jäniksiin tehoa.

Yle / Kimmo Hiltunen

Aitaaminen ja estäminen

Fyysinen estäminen on radikaali tapa tuhojen välttämiseen. Räikeän keltainen ja myrskyäkin kestävä vahva hirvinauha toimii myös peuroille. Haittana on visuaalisesti ikävältä näyttävä puutarha – varsinkin kun hirvinauhaa suositellaan asetettavaksi kahteen tasoon hieman erilleen toisistaan. Isolla tontilla rajojen aitaaminen voi onnistua, mutta tämäkään ei estä isoimpia yksilöitä ylittämästä aitaa ja aidan korkeuden tulisi olla vähintään 2 metriä. Peuroja ei kannata myöskään ruokkia, sillä muuten ne tulevat tuttuun paikkaan ruokailemaan. Peuroille kelpaa myös lintujen ruoka, joten lintujen talviruokintaa kannattaa harkita kahteen kertaan.

Inhokkikasvien valitseminen

Viimeinen ja eniten kompromisseja vaativa ratkaisu on valita kasveja, joista peurat eivät innostu. Piikikkäät kasvit, kuten japaninhappomarja on oiva valinta. Vaihtoehtoja on useita ja näistä kannattaa kysellä lisää puutarhamyymälässämme. Omat lempikasvit saattavat olla listan ulkopuolella, mutta puutarhurimme auttavat vaihtoehtoisten kasvien valinnassa.  

Scroll to Top