Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Hedelmäpuun istutus

Yleisimmät taimityypit

Astia- ja paakkutaimet.

Yleisimmät kasvilajit

Omena-, luumu-, kirsikka- ja päärynäpuut.

Istutusaika

Koko kasvukausi. Arat lajikkeet suositeltava istutettavaksi keväällä tai alkukesästä.

Kasvualusta

Hyvämultainen, valmiiksi kalkittu ja lannoitettu kasvualusta, jonka vahvuus on vähintään 80 x 80 x 80 cm. Istutuskuoppa tehdään kuitenkin sen verran suureksi, että avojuuristen taimien juuret mahtuvat siihen suorina. Paakullisen taimen päälle on tultava 5-10 cm multaa.

Ennen istutusta

Taimet tulee kastella ennen istutusta ja taimet voi upottaa hetkeksi veteen. Poista kasvatusastia. Juuripaakkua ei saa rikkoa ja kasvatusastian poiston jälkeen taimi tulee laskea varovasti maahan. Älä kuitenkaan poista paakun ympärillä mahdollisesti olevaa verkkoa tai säkkikangasta. Avaa kiristävät siteet paakun ja rungon ympäriltä.

Istutus

  1. Kaiva paakulle kuoppa kasvualustaan
  2. Aseta paakku kuoppaan
  3. Tiivistä maa kevyesti paakun ympäriltä. Älä polje jalalla
  4. Levitä katteeksi 5 cm turve- tai kuorihumuskerros
  5. Kastele runsaasti (noin 5-100 L vettä tainta kohden)

Tukeminen ja sidonta

Yli 2 m korkeat lehtipuut tulee tukea huolellisesti, jotta puun juuristo ei liiku tuulen vaikutuksesta. Tukiseipään pituuden on oltava vähintään 2/3 osaa puun pituudesta. Sitomiseen käytetään esimerkiksi leveää juutti-, muovi- tai erityistä sidontanauhaa, joka ei vahingoita puun runkoa. Tukiseiväs poistetaan 2-3 vuoden kuluttua istutuksesta.

Alkuhoito

Runsas kastelu kerran viikossa ja kuivina kevätpäivinä kahdesti viikossa. Jos lehdet riippuvat selkeästi normaaliin verrattuna, niin kasvin paakku on todennäköisesti kuivunut. Liiallinen kosteus voi myös aiheuttaa ongelmia, jolloin kasvin juuristo tukehtuu. Tilanteen voi tarkistaa ottamalla varovasti multaa pois paakun päältä.

Istutusleikkaus:

Omenapuut

Istutusleikkaus tehdään omenapuille keväällä istutuksen yhteydessä ja myöhemmin istutetuille seuraavana keväänä. Oksia typistetään noin 1/3. Katkaise oksa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta. Liian lähellä toisiaan kasvavista oksista poistetaan toinen ja mahdollinen kilpalatva. Myös latvaversoa lyhennetään 1/3 pituudestaan. Havainnekuva alla.

Muut hedelmäpuut

Luumu-, kirsikka- ja päärynäpuita leikataan vähemmän kuin omenapuita, mutta saman periaatteen mukaisesti. Muut hedelmäpuut leikataan vasta elo-syyskuussa.

Scroll to Top