Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Vieraslaji – onko syytä huoleen

Kevät virittää mukavasti mielen vihertaajuudelle. Myös keskustelu vieraslajeista viriää samaa vauhtia sulavan lumen kanssa. Hyvä niin. Vieraslajeista ja haitallisista vieraslajeista on hyvä jokaisen olla perillä.

Kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia

Termien ei ole tarkoitus pelottaa kasvivalikoimaan tutustuvaa puutarhaharrastajat. On tärkeä huomata ero vieraslajilla ja haitallisella vieraslajilla.  

Mikä sitten on vieraslaji? Kaikki ihmisen Suomeen tuomat kasvit ovat vieraslajeja, jopa upeasti kukkivat pionit ja upeasti kukkiva kirsikkapuu. Näet niitä kaikkialla.  Euroopasta tuodaan jatkuvasti hienoja puutarhakasveja kuten havukasvit ja ikivihreät koristepensaat. Haitalliseksi vieraslaji luokitellaan, kun sen leviäminen uhkaa luonnon monimuotoisuutta. – Eli kun vieraslaji valtaa elintilaa omilta kotoperäisiltä kasveiltamme. 

EU-alueella haitallisia vieraslajeja on määritetty 36 ja näiden lisäksi Suomessa vielä 9. Kaikkien näiden kasvien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. – Jos vieraslajeista herää kysymyksiä paikallinen puutarhuri opastaa sinua kyllä.

Varmista onnistuminen puutarhassa

Paras tapa onnistua puutarhanhoidossa on tutustua kasvin kasvuolosuhteisiin ja hankkia puhtaita tutkittuja suomalaisia taimia, jotka puutarhamyymälässä tunnistaa kasvin FinE® -merkistä. FinE -lajeissa on perennoja, koriste- ja marjapensaita sekä hedelmä- ja koristepuita. Tärkeää on myös käyttää istutuksiin puhdasta multaa. Puutarhamyymälöiden asiantuntevat puutarhurit mielellään opastavat näissä asioissa. 

Haitalliset vieraslajit on hyvä tunnistaa ja havainnoista ilmoittaa osoitteeseen: https://vieraslajit.fi/ilmoita

Meidän kaikkien etu on estää haitallisten vieraslajien leviäminen. 

 

 

 

Suomen Puutarhakauppiaat ry
Oili Sinilehto, hallituksen puheenjohtaja

Komealupiini: Komealupiinin kukintojen katkaiseminen tai niittäminen aina ennen siementen kypsymistä on hyvä keino estää uusien siementen syntyminen ja leviäminen.

Jättipalsami: Jättipalsami ei leviä kun kasvit kitketään viimeistään kukinta-aikaan ennen kuin siemenet pääsevät kypsymään.

Kurtturuusu eli Rosa rugosa on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, joka tulee hävittää puutarhasta 1.6.2022 mennessä.

Scroll to Top