Puutarhaliike Reiman Oy – Puutarhamyymälä, suunnittelu ja viherrakennus | Espoo | Helsinki | Kauniainen | Kirkkonummi | Lohja | Raasepori | Siuntio | Vantaa

Puutarhurin palsta

Tuija-aidan istutus

Tuija-aidalla saat yksityisyyttä nopeasti!

Ikivihreästä tuijasta on tullut yksi Suomen suosituimmista aitakasveista. Tuija-aidan tekeminen on verrattain helppoa, kunhan muistaa muutaman perusasian. Tuija-aita kasvaa varsin nopeasti ja jos haluat näkösuojaa välittömästi tai jos tavoitteenasi on saada muutaman vuoden sisällä noin 2m kaunis tuija-aita, ei projektia kannata aloittaa pienillä tuijilla.

Kartiotuija ’Brabant’ on harvahko, epäsäännöllisen muotoinen ja kasvaa nopeasti noin 20-40 cm vuodessa. Timanttituija ’Smaragd’ kasvaa hitaammin noin 10-20 cm ja on huomattavasti tiiviimpi ja pyramidimaisen muodon omaava lajike. Molemmat tuijalajit hyötyvät vuosittaisesta hoitoleikkauksesta ja sillä saadaan tiiviimpi kasvu ja muoto. Timanttituija sopii modernien asuntojen yhteyteen sen arvokkaamman ulkomuodon vuoksi.

Taimiostoksilla – Paakku vai astiataimi?

Taimiostoksille lähtiessä kannattaa huomioida, että tuijia myydään paakkutaimina tai astiataimina. Paakkutaimi on usein edullisempi, mutta sen juuristo alkaa kuivua heti hiekkapedistä nostettaessa ja taimet pitää saada istutettua nopeasti. Astiataimen juuret ovat suojattuna astiassa, jossa on hyvä määrä multaa. Astiataimen kuljettaminen ja istutus kuumassa tai paahteisessa säässä on helpompaa.

Mistä sitten tunnistaa laadukkaan tuijan? Jokainen tuija on yksilöllinen ja myymälässämme asioimalla varmistat omaa silmää miellyttävän yksilön. Voit varmistua ostaneesi laadukkaan taimen, kun tuijassa on hyvä ja tasainen väri, sekä tuuhea kasvu,  Jos haet erikoisempaa muotoa, niin silloin kannattaa harkita valmiiksi muotoonleikattuja tuijia.

Tuija-aidan istutus

 1. Kastele taimet kunnolla ennen istusta. Voit upottaa ne vesiastiaan hyvissä ajoin ennen istutusta imemään vettä juuristoon.
 2. Suoran istutusrivin varmistat virittämällä narun tai linjalangan suunnitellulle aidan paikalle.
 3. Kaiva kuopat tai yksi ojanne. Tämän voi tehdä jo ennen tuijien ostoa myös. Kuopan tulisi olla kaksi kertaa juuripaakkua leveämpi ja syvempi. Ojanteessa taimien väliä on helpompi säätää myöhemmin.
  • Tiivis aita;  tuijat osuvat toisiinsa leveimmästä kohdasta
  • Väljä aita; tuijien väliin jää noin 10-20 cm väli
 4. Kun kuopat on kaivettu, lisää kuopan pohjalle hyvälaatuista kalkittua ja ravittua multaa, johon on sekoitettu vähän hiekkaa.
 5. Poista astiataimesta ruukku, mutta jätä paakkutaimen tapauksessa sen ympärillä oleva verkko paikalleen. Se jää maahan.
 6. Asettele taimi kuoppaan ja lisää paakun ympärille multaa tiivistämällä sitä käsin. Juuriniskan tulisi jäädä kuopan yläreunan tasalle.
 7. Lisää pinnalle kosteuden sitomiseksi haketta. Rikkaruoho pysyy parhaiten poissa asettamalla hakkeen alle biohajoavan kankaan.
 8. Kastele istutettuja taimia kunnolla vähintään 5-20L per taimi riippuen taimen koosta 3-4 päivän välein sään mukaan. Latvoja ja versoja voi suihkuttaa vaikka päivittäin aurinkoisella säällä.
 9. Muista suojata tuija-aita keväisin muutaman vuoden ajan, jotta kevätaurinko ei polta tuijia.

Vinkki: asenna toisesta päästä tulpattu taipuisa ja pienehkö salaojaputki kaivannon pohjalle, jolloin vettä voidaan laskea suoraan juuristoon. Tämä on kätevää varsinkin keväällä, kun maan pinta on vielä jäässä ja tuija ei saa vettä juuristoon. Juuret kasvavat myös tehokkaammin alaspäin. Pinnalla olevan putken pään voi piilottaa esimerkiksi kivellä, puutarhakoristeella tai istutuksella piiloon katseilta.

Scroll to Top